Cand vine vorba de microfoane profesionale, marca este importanta pentru a garanta calitatea, insa tipul de microfon este critic pentru obtinerea celui mai bun sunet. Scopul vizat este ca ascultatorii sa auda toate frecventele importante ale vocii inregistrare, cat mai clar si raspicat cu putinta.

Daca in cazul spectacolelor live, cele mai bune microfoane sunt cele dinamice, atunci cand vine vorba de inregistrari intr-un studio, un microfon condensator este, de cele mai multe ori, solutia perfecta.

Asta deoarece microfoanele dinamice se preteaza concertelor live datorita eficacitatii lor de a face fata sunetelor puternice fara frecvente inalte. Microfoanele condensatoare, pe de alta parte, sunt mai potrivite pentru a inregistra voce datorita senzitivitatii crescute si a gamei largi de frecvente.

Nu este o regula insa, de obicei, microfoanele de studio sunt construite mai bine si, desigur, sunt ceva mai scumpe.

Conectarea microfoanelor la restul aparaturii se poate face prin intermediul clasicului conector XLR, via USB (varianta din ce in ce mai intalnita, dar care intra mai degraba in categoria semi-profesionala) sau cu jack de 3,5mm (varianta ieftina, intalnita indeosebi la microfoanele de karaoke).

Iata recomandarile noastre:

Microfoane profesionale SankenSanken CU-44X MkII este un microfon cu o capsula special creata, cu doua cai, una pentru bas si una pentru frecventele inalte. Acest design unic cu doua diafragme din titanium fac din CU-44X MkII un microfon proiectat meticulos ce produce un sunet de inalta rezolutie si complet transparent.

De asemenea, CU-44X MkII beneficiaza de o schema de montare unica a capsulei pentru a asigura coerenta pe faze intre cele doua capsule. Membranele de titaniu ale microfonului sunt imune la efectele umezelii si ale schimbarilor de temperatura, rezultatul fiind un raspuns constant, indiferent de mediul de inregistrare.

In 1982, Sanken introducea primul microfon al companiei cu capsula duala, CU-41, un microfon condensator cardioid care a stabilit un nou standard pentru inregistrarile din industria muzicala. Capsula cu doua cai a CU-41 oferea un raspuns fara distorsiuni de la 20Hz la 20kHz.

CU-44X, lansat cativa ani mai tarziu, era o versiune a CU-41, insa a dus reproducerea spatiala si transparenta la un nou grad de acuratete.

Sanken CU-55 incorporeaza tehnologia de ultima ora intr-un design de mici dimensiuni, usor de instalat si de utilizat.

Dedicat inregistrarilor muzicale de studio, acest microfon cu model cardioid si gama larga de frecvente capteaza sunetul natural si transparent, fiind ideal pentru o serie diversa de aplicatii de inregistrare, de la voce la instrumente acustice, de la intreaga orchestra la solouri.

CU-55 are o frecventa de raspuns intre 40Hz si 20kHz si un SPL maxim de 137dB, cu o raza dinamica foarte larga. Ca toate microfoanele Sanken, CU-55 este recunoscut nu doar pentru performanta ci si pentru flexibilitate si fiabilitate.

Din lista nu putea lipsi cardioidul omnidirectional Sanken CO-100K, primul microfon din lume care cu o frecventa de raspuns intre 20Hz si 100kHz. Este drept, pe segmentul acustic mai exista microfoane care ajung la 100kHz, insa numai pe partea de monitorizare, nu si in zona de inregistrare.

Creat de Sanken in colaborare cu NHK Science si Technical Research Laboratories, CO-100K este microfonul profesional suprem pentru inregistrat spectrul complet de frecvente in format de inalta rezolutie.

Este de la sine inteles ca Neumann nu are cum sa lipseasca de pe o lista a celor mai bune microfoane profesionale. Mai mult, este greu de crezut ca exista vreo lista in care sa se regaseasca numai o data.

Microfoane profesionale NeumannNeumann U87 este, fara indoiala, cel mai faimos microfon din istoria muzicii. De-a lungul anilor, un numar impresionant de cantareti celebri si-au inregistrat albumele folosind acest microfon care a aparut la finalul anilor ’60 si a devenit curand varful de gama al companiei Neumann.

U 87 este un microfon condensator cu doua diafragme si trei modele directionale selectabile, mai exact omnidirectional, cardioid si in forma de 8.

Beneficiaza si de un atenuator de 10dB, care poate fi pornit si oprit la nevoie. Acesta ii permite microfonului sa faca fata unui nivel al presiunii sunetului de pana la 127dB fara distorsiuni. Raspunsul pe frecvente joase poate fi redus pentru a compensa efectul de proximitate.

Neumann U 87 este ideal ca microfon de voce pentru toate genurile muzicale si poate fi folosit ca microfon principal pentru inregistrari de orchestra, dar si ca microfon local pentru instrumente izolate.

Microfoanele Neumann U47 sunt mai mult decat clasice sau vintage, sunt o opera de arta. Modelul are doua variante: unul cu tub si cel cu design FET, ceva mai modern. Ambele versiuni reprezinta microfoane profesionale excelente.

U47 FET beneficiaza de apreciata capsula K47 si de un SPL ridicat, fiind perfect atat in fata vocalistului cat si alaturi de chitare zgomotoase si tobe rapaind, ceea ce l-a facut pe original sa contribuie mult la inregistrarile facute in anii ’60 si ’70.

Aproape orice suna bine cu U47, sunetul redat de acest microfon fiind descris ca plin, cald si rotund.

Neumann M149 a fost dezvoltat pe baza cunoscutului microfon M49, combinand un sunet clasic cu tehnologia de ultima ora. Interesant este faptul ca acesta este primul microfon cu tub creat de companie in peste 30 de ani. Probabil pentru ca primele erau deja aproape perfecte.

Iar noul model nu dezamageste. Acesta are noua modele polare, un filtru de inalta trecere cu 7 setari, cel mai jos nivel de zgomot propriu dintre toate microfoanele cu tub.

Microfoane profesionale AKGUrmatoare companie ale carei produse sunt nelipsite din topurile celor mai folosite si apreciate microfoane profesionale este AKG. Iar unul dintre cele mai cunoscute este AKG C414.

Cu 9 modele polare, 3 setari de filtru cu trecere inalta si 3 setari de pad, este deosebit de versatil la un pret semnificativ mai mic decat al lui Neumann U87.

AKG C214 este unul dintre cele mai accesibile microfoane din lista. Cu un SPL (nivelul presiunii sunetului) deosebit de mare, la 156dB, face fata cu brio chiar si celor mai zgomotosi vocalisti. In plus, vine cu un atenuator de 20dB care se poate schimba, precum si cu un filtru pentru bass, astfel incat sa poata fi apropiat cat mai mult.

C214 beneficiaza de o gama de frecvente foarte larga, pentru redarea exacta a vocii, si vine la pachet cu husa de protectie, protectie de vant si protectie impotriva socurilor.

Sennheiser MKH 8040Sennheiser MKH-8040 este, de fapt, un set stereo de microfoane profesionale condensatoare cu model cardioid create pentru a capta voce, instrumente si ambianta in studiouri. Designul modular este format din capsulele cardioide MKHC-8040 si adaptoarele pentru semnal de scena MZX-8000 XLR.

Capsulele cardioide minimizeaza feedback-ul si sunetele din afara axei. Convertorul simetric cu doua placi in partea din spate are ca beneficiu o distorsie extrem de joasa. Frecventa larga de raspuns, de 30Hz pana la 50kHz, ofera transparenta si detalii exceptionale, alaturi de calitatea recunoscuta a produselor Sennheiser.

Microfoane profesionale Audio-TechnicaAudio-Technica AT5040 a fost dezvoltat ca un microfon de voce si beneficiaza de un raspuns de trecere rapid, ceea ce il face potrivit si pentru instrumente acustice, precum pian, chitara ori saxofon.

Microfonul activeaza un element dreptunghiular din 4 parti pentru a oferi puritate sunetului. Partile functioneaza impreuna si asigura o suprafata de doua ori mai mare decat o diafragma circulara standard de 1.0″.

AT5040 are un sistem intern avansat de protectie impotriva socurilor, decupland efectiv capsulele de pe carcasa pentru o interpretare fara vibratii. Microfonul de la Audio-Technica include o protectie impotriva socurilor, de montat pentru o izolatie aditionala.

Audio-Technica AT4050ST este un microfon stereo creat pentru studiouri, oferind o flexibilitate impresionanta intr-o varietate de aplicatii.

Carcasa microfonului contine cardioid independent si elemente condensatoare in forma de 8, ceea ce ii permite lui AT4050ST sa pastreze un model exact de-a lungul intregii game de frecvente. Circuitele interne ajuta la eliminarea distorsiunilor pe frecvente joase.

Carcasa are un design simetric care ofera un mediu acustic deschis pentru a minimiza reflexiile interne. De asemenea, microfonul ii permite utilizatorului sa aleaga intre un semnal de iesire stereo stanga-dreapta sau un semnal discret pe mijloc.

Audio-Technica AT2035 este unul dintre cele mai cunoscute microfoane profesionale ale companiei datorita, probabil, raportului excelent calitate/pret, fiind potrivit celor cu buget foarte limitat. Este un microfon condensator cu diafragma mare cu un SPL minunat pentru sunete puternice, oferind un rezultat clar si raspicat.

Filtrul de inalta trecere de 80 Hz poate fi pornit si oprit dupa nevoie. Pe langa faptul ca este ideal pentru voce, AT2035 poate fi folosit si pentru chitare acustice si alte instrumente cu coarde.

Contacteaza echipa noastra de specialisti pentru a afla mai multe despre cele mai bune microfoane profesionale sau viziteaza magazinul nostru online: shop.o-video.ro.