Un trepied profesional completat de un cap fluid fac parte din echipamentul esential al oricarui videograf. Alegerea insa poate fi dificila pentru o anumita aplicatie, avand in vedere multitudinea de marci, modele si gama de preturi. O retrospectiva a celor mai recente produse ar putea fi utila.

Majoritatea videografilor incep cu cele mai ieftine sisteme, deoarece investitia initiala este destul de mare pentru un kit complet. Desi compromisul pare sa aiba sens la momentul respectiv, este o greseala ce va duce de multe ori la costuri suplimentare, pentru ca de obicei va trebui cumparat un nou sistem care sa fie mai potrivit necesitatilor.

De fapt, unul dintre cele mai importante considerente in alegerea unui sistem de sustinere a camerei este zona de aplicatii in care activeaza videograful. Exista sisteme profesionale create pentru diverse sarcini, variind de la stiri la documentare sau cinematografie.

Un al doilea criteriu vital este bugetul, si de abia de aici poate incepe cautarea pentru cea mai buna combinatie de cap si trepied profesional.

Se stie deja ca videografii au nevoie de un cap fluid, acesta fiind esential pentru miscarile line de pan si tilt si pentru a obtine imagini la calitate cinematografica.

Greutatea sustinuta de catre cap este deosebit de importanta in alegerea modelului potrivit. In acest caz se ia in consideratie nu doar cat cantareste camera, ci greutatea cumulata cu cea a diverselor obiective si accesorii, de la baterii la mattebox sau monitorul on camera.

Capetele fluide beneficiaza de un lichid sigilat ce este folosit in interior pentru a crea un sistem hidraulic de amortizare. Acest sistem este cel care ii ofera camerei miscari stabile si reduce trepidatiile, spre deosebire de o serie de capete mai ieftine. Majoritatea capetelor fluide pot executa miscari de tilt in sus sau jos la cel putin 75 de grade si miscari de pan la 360 grade.

In plus, capetele profesionale au rezistenta ajustabila pentru grag si tilt pentru a controla cu acuratete fiecare miscare a camerei. Contrabalansarea este de asemenea importanta, permitandu-i utilizatorului sa ridice sau sa coboare camera fara ca aceasta sa continue miscarea din inertie.

Pe masura ce greutatea camerelor a tot scazut in ultimii ani, acelasi lucru s-a intamplat si cu trepiedele si capetele.

De luat in cosiderare ar mai fi si daca trepiedul ar trebui sa fie din aluminiu sau din fibra de carbon (acestea fiind cele mai des intalnite materiale). Fibra de carbon costa mai mult decat aluminiul, insa reduce greutatea trepiedului, ceea ce inseamna ca este mai usor de carat de la filmare la alta.

Pe de alta parte, prin greutatea in plus, un trepied profesional din aluminiu va fi mai stabil decat unul din fibra de carbon, mai ales in conditii de vant puternic. In acest caz, conteaza foarte mult in ce mediu urmeaza sa fie folosit trepiedul.

Unele trepiede au in mijloc o bara ce permite ridicarea nivelului camerei fara a ajusta picioarele. Un bun exemplu in acest sens este popularul trepied Sachtler Hot Pod, dedicat cameramanilor de stiri care au nevoie de o inaltime mai mare a trepiedului petru a filma peste echipele televiziunilor competitoare. In acelasi timp, cresterea inaltimii poate aduce probleme de stabilitate, asa ca alegerea depinde mult de prioritatile zonei in care activeaza videograful.

Un trepied profesional cu oala ca sistem de montare ii permite utilizatorului sa stabilizeze rapid camera si ofera un plus de stabilitate. Cele mai intalnite dimensiuni in cazul camerelor usoare sunt diametrele de 75 si 100mm.

Producatorul italian Manfrotto ofera trepiede de buna calitate pentru amatori si incepatori.

Insa majoritatea videografilor profesionisti prefera un echipament mai de top datorita fiabilitatii pe termen lung, a nivelului de performanta si gradului de sustinere oferit.

Vinten este una dintre marcile cele mai apreciate pentru suportul camerelor dedicate segmentelor de broadcast si sport, echipamentele lor rezistand in mod exemplar ani la rand. Printre produsele din aluminiu se numara Vinten VB-AP2M, creat sa le ofere videografilor tehnologie avansata si trasaturi dedicate camcorderelor de mici dimensiuni si DSLR-uri.

Acesta poate sustine intre 2 si 5kg, avand o inaltime ajustabila cuprinsa intre 55 si 170cm. Capul fluid video Vision Blue se monteaza pe un trepied din doua parti, cu Pozi-Lock si oala de 75mm. Capul ofera un sistem ajustabil ce ii permite operatorului sa seteze nivelul potrivit de contrabalans pentru camera.

Miller, un alt producator de top, detine patentul pentru primul design de cap fluid pentru camere de cinema. Sistemul trepied din fibra de carbon Miller SOLO DV 20 cu sistem Dynamic Fluid Drag in mai multi pasi, pentru a asigura un control lin si fluid al miscarii de drag, alaturi de sistemul integrat de contrabalansare.

Acest trepied, cu o oala de 75mm, ofera o stabilitate solida in ciuda faptului ca este deosebit de usor. Poate ajunge pana la o inaltime maxima de 175cm si poate fi restrans pana la 68cm pentru transport si depozitare. Poate sustine o greutate de pana la 10kg.

Sachtler, un brand premium pentru zona de productii documentare si stiri, ofera sistemul FSB 8/2 HD M, ce suporta o greutate cuprinsa intre 1 si 10kg si are o inaltime variabila de la 60 la 160cm.

Capul beneficiaza de o baza pentru o oala de 75mm, avand baza plata integrata. Are un drag fluid, fara frecare, pe 5 nivele, inclusiv o setare pentru nivelul 0 pentru o decuplare completa a functiei de drag, asigurand astfel un pan rapid.

Acest sistem are o placa ce culiseaza pe o distanta de 12cm pentru a ajuta la echilibrarea unei game largi de camere, obiective si accesorii. Picioarele trepiedului pot fi ajustate independent pe inaltime, ceea ce ii permite trepiedului sa ramana stabil inclusiv pe teren denivelat.

Toate aceste sisteme ofera o varietate de posibile configuratii. Capetele de la un producator pot fi plasate pe un trepied profesional al unei marci concurente, atata timp cat dimensiunile si capabilitatile de sustinere a greutatii sunt compatibile.

Contacteaza echipa noastra de specialisti pentru a afla mai multe detalii si pentru a primi cel mai bun pret.