Daca ai de gand sa iti achizitionezi un nou monitor de camera sau DSLR in curand, sunt cateva criterii importante de luat in considerare. Ele fac diferenta intre un dispozitiv nepotrivit si monitorul perfect.

In primul rand trebuie luate in considerare marimea si greutate. Modelul ideal este usor, compact si portabil. Monitoarele dedicate camerelor stationare pot fi mai voluminoase. Insa daca il iei pe teren, monitorul trebuie sa aiba o amprenta cat mai redusa. Iar daca filmezi in special din mana, atunci e imperativ sa cantareasca putin.

In acelasi timp, vrei un ecran cat mai mare, cu vizibilitate cat mai buna. Tocmai de aceea cele mai cautate modele sunt cele cu o diagonala de 5 si 7 inci, acestea fiind indeajuns de mici incat sa nu fie incomode si totusi cu un display decent.

Un al doilea aspect important este unghiul de vizualizare. Cu cat mai mare, cu atat mai bine. Un unghi de vizualizare restrans inseamna ca poti vedea o redare corecta a imaginii doar atunci cand te uiti direct in monitor (adica, direct din fata!). Ceea ce nu este intotdeauna posibil. Ai nevoie de flexibilitate pentru a avea libertate de miscare.

Un alt criteriu decisiv este luminozitatea. In cazul studiourilor sau, pur si simplu al filmarilor in interior, aceasta este relativa. Pentru monitoarele de teren, insa, regula este simpla: cu cat mai luminos, cu atat mai bine.

Rezolutia nu este, evident, de ignorat. Unul dintre principalele motive pentru care videografii achizitioneaza un monitor extern sunt capabilitatile limitate ale celor integrate pe camere.

Recomandarile noastre

  1. Atomos Ninja V

➕Dimensiuni compacte

➕Recorder incorporat

➕Luminozitate 1000 niti

➖Ventilator zgomotos

➖Nu are butoane

Monitorul Atomos Ninja V, cu diagonala de 5 inci si rezolutie 1920 x 1080, a devenit in ultima perioada standardul pentru categoria de monitoare/recordere on camera. Este ideal pentru videografi, cu suport pentru captura de continut video 4K de pana la 60fps, ProRes HQ, 422, DNxHR si nu numai.

Pentru multe camere mirrorless, este necesar un recorder extern pentru captura pe 10 biti sau log si, in timp ce unele camere vor reda la 60fps pe 10 biti, nu vor inregistra direct la calitatea asta. Aici intervine Ninja V, care poate oferi suport pentru inregistrare de pana la 8K ProRes RAW (maximul depinde, desigur, de capabilitatile camerei), ceea ce este impresionant tinand cont de pretul deosebit de accesibil.

2. Atomos Shinobi

➕Deosebit de usor

➕Display HDR excelent

➖Carcasa din plastic

➖Nu accepta accesorii Ninja

Daca Ninja V este ceea ce ai nevoie, mai putin capabilitatea de inregistrare, atunci Atomos Shinobi este perfect: ofera aceeasi luminozitate si aceleasi dimensiuni, la un pret mai mic. Este ideal pentru camere care au display cu miscare redusa, precum seria Sony a7, sau chiar fixe, precum Blackmagic Pocket Cinema Camera 4K. Poate fi de asemenea foarte util atunci cand este nevoie de waveform si histograma. Totul se obtine usor si rapid, datorita meniului intuitiv. Pentru cei care au nevoie de conexiune SDI, a fost lansat Atomos Shinobi SDI.

3. SmallHD FOCUS

➕Varietate mare de pachete (HDMI, SDI, cu tilt arm, kit-uri pentru Sony, Nikon etc.)

➖Nu are filtre ND incorporate

Un monitor cu diagonala de 5 inci, o luminozitate de 900 niti si rezolutie 1280 x 720. SmallHD Focus este ideal pentru camere DSLR si mirrorless cu montura de tip hot shoe. Usor, portabil si la un pret accesibil, este dedicat in special celor care vor sa faca vlogging. Pe langa modelul HDMI, este disponibila si varianta FOCUS SDI.

4. SmallHD FOCUS OLED

➕O imagine profunda si superba

➕Redare a imaginii mai buna in intuneric, comparativ cu LCD-urile

➖Display reflectiv

➖Luminozitate relativ scazuta

Ecranele OLED vin din start cu o serie de avantaje fata de cele LCD, oferind un negru mai profund si culori mai vibrante. In plus, sunt de preferat atunci cand vine vorba de vizualizare in spatii cu iluminare slaba. Daca esti un videograf pentru care atmosfera este deosebit de importanta, s-ar putea ca pentru tine un monitor OLED sa fie cel potrivit.

Cu o diagonala de 5.5 inci, rezolutie de 1920 x 1080 si aspect ratio 16:9, limitarea monitorului SmallHD FOCUS OLED vine de la luminozitatea maxima de 350 niti. Comparativ cu celelalte modele prezentate, este o luminozitate foarte mica, insa luata ca atare este indeajuns cat sa isi faca treaba perfect in studiouri si in general la filmari de interior.

5. TVLogic F-5A

➕Intrari SDI si HDMI

➕Face conversie SDI-HDMI si HDMI-SDI

➖Luminozitate redusa

TVLogic F-5A este un monitor de camera usor si compact, cu diagonala de 5.5 inci, rezolutie full HD si o luminanta maxima de 500 niti. Modelul are doua intrari SDI si HDMI 1.2 si interfata de iesire cu posibilitatea de cross conversie HDMI-SDI. Acesta beneficiaza de o serie de capabilitati profesionale precum waveform si vectorscop, focus assist, desqueeze anamorfic, LUT-uri, emulatie HDR si nu numai. Pentru monitorizare audio beneficiaza de mufa pentru casti.

6. Lilliput Q5

➕Include parasolar

➕Include ball-mount

➖Luminozitate redusa

➖Ecranul nu este de tip touch display

Compact, cu functii profesionale avansate, Lilliput Q5 este un montor de camera Full HD potrivit pentru orice fel de productie. Ecranul LCD cu rezolutie de 1920×1080 cu 402 ppi (pixeli per inci) ofera o imagine clara, la cea mai buna calitate. Intrarile HDMI si SDI aflate in partea din spate sunt compatibile cu DSLR-uri, camere mirrorless si camcordere profesionale. Semnalele HDMI si SDI pot fi chiar si cross convertite pentru a asigura o flexibilitate crescuta si o gama larga de workflow-uri.

7. AVtec XFM070

➕Carcasa de aluminiu

➕Vine cu parasolar, cap de bila si o serie de alte accesorii

➖Luminozitate redusa

Noul monitor on-camera AVtec XFM070 Full HD este un LCD IPS ultra subtire, cu o diagonala a ecranului de 7 inci si o carcasa din aluminiu. Este puternic, portabil si ofera o imagine de referinta de inalta calitate. AVtec XFM070 are un ecran full HD 1920×1080 cu sistem de culoare PAL/NTSC, cu intrare HDMI ce suporta semnal 4K UHD. In plus, are difuzoare incorporate si port integrat pentru un jack de casti.

Te intereseaza o varietate mai mare din care iti poti alege un nou monitor de camera? Contacteaza echipa O-VIDEO pentru mai multe detalii sau viziteaza magazinul nostru online pentru cele mai bune preturi: o-video.ro.