Sony a anuntat cele mai noi versiuni de firmware pentru camerele full frame PXW-FX9 si VENICE CineAlta. Acestea vor deveni disponibile pentru descarcarea gratuita in lunile ce urmeaza.

Inca de la lansarea camerei Sony FX9, compania a anuntat ca urmeaza update-uri de firmware importante. Versiunea 2.0 ii aduce lui FX9 sustinere pentru inregistrare interna de continut 4K 60p/50p prin operatiune de oversampling de la o suprafata 5K (crop din senzorul full frame 6K al camerei). Zona 5K obtinuta este cu aproximativ 122% mai mare decat modul de crop Super35.

De retinut este si faptul ca v2.0 permite camerei sa trimita continut 4K RAW pe 16 biti catre un recorder extern (prin unitatea de extensie optionala XDCA-FX9). Aceasta noua capabilitate este utila in special pentru proiecte care necesita o editare intensiva in post productie.

Un alt lucru care iese in evidenta este tehnologia de autofocalizare (AF) a lui FX9. Cu versiunea primara de firmware, aceasta se concentra numai pe chipuri. Odata cu noul update va extinde capabilitatile cu tehnologia Eye AF (pentru oameni). Nu in ultimul rand, este de mentionat ca display-ul camerei va incepe sa sustina operatiuni de touchscreen.

Ca si in cazul lui FX9, producatorul a promis de la lansarea camerei Sony VENICE o serie generoasa de update-uri de firmware si de hardware ce urmau un traseu clar. Acum a fost anuntata versiunea 6.0, care va fi facuta publica in noiembrie 2020.

VENICE v6.0 va permite importul de fisiere .art (Advanced Rendering Transform) ce imbunatateste monitorizarea calitatii imaginii si optiunile de vizualizare pe platou. Aceste fisiere .art pot fi generate prin intermediul unui software – Sony RAW Viewer. In plus, Sony colaboreaza cu Technicolor pe partea de stiinta a culorii pentru a crea un nou “look library” pentru VENICE, ce urmeaza sa fie disponibil onlice ca resursa creativa.

Noul firmware aduce si o extensie a capabilitatilor HFR (high frame-rate) pentru Sony VENICE: pana la 72fps la 5.7K 16:9, pana la 110fps la 3.8K 16:9 si pana la 72fps la 4K 6:5, modul pentru filmarea cu obiective anamorfice. Printre celelalte noutati se numara o monitorizare 3D LUT imbunatatita si informatii gyro in metadata.

Esti interesat de camerele de cinematografie Sony? Contacteaza echipa O-VIDEO pentru mai multe detalii sau viziteaza magazinul nostru online pentru cele mai bune preturi: o-video.ro.