Niciun producator de carduri de memorie nu a primit vreodata plangeri cum ca un card ar fi prea rapid. Iar camerele video in continua dezvoltare vin mereu cu rezolutii tot mai mari si compresii reduse, ceea ce se traduce prin nevoia de carduri cu viteze si capacitati crescute.

Deoarece tehnologia de stocare se schimba mereu, uneori ceea ce stiai in urma cu 6 luni nu mai este valabil. Este important totusi sa tinem cont de faptul ca atunci cand un producator noteaza in specificatii viteza de scriere si citire, folosesc termeni ca “de pana la” sau “un maxim de”. De multe ori, acea viteza maxima poate fi insa sustinuta numai timp de cateva secunde. Vitezele sustinute de transfer pot varia semnificativ de la card la card.

Este de asemenea important sa nu se faca o confuzie intre bit si byte. Primii au abrevierea cu litera mica (Mb/s) iar cei din urma cu litera mare (MB/s). Un byte are 8 biti (30 MB/s = 240 Mb/s). De cele mai multe ori, codecurile de inregistrare video au specificatiile notate in biti pe secunda in timp ce cardurile au notate vitezele in byti pe secunda. Prin urmare, atunci cand o camera inregistreaza cu 400 Mb/s, asta inseamna de fapt 50 MB/s.

Carduri SD versus SDHC versus SDXC

Una dintre cele mai importante specificatii de care trebuie tinut cont atunci cand sunt comparate cardurile SD este daca sunt SD, SDHC sau SDXC. Desi arata la fel, formatul fisierelor pe care il folosesc este diferit, ceea ce determina capacitatea maxima a cardului. Cardurile SD simple vin cu o capacitate maxima de 2GB, in timp ce cardurile SDHC ofera un maxim de 32GB iar SDXC duc jocul la un alt nivel, putand sustine pana la 2TB, chiar daca inca nu am ajuns in acel punct. Este important insa de stiut ca valorile acestea nu influenteaza viteza, un card SDHC putand fi la fel de rapid ca un SDXC.

Unele carduri SD au clasificare UHS (Ultra High Speed). Asta reprezinta viteza de bus a cardului sau viteza maxima la care un card de memorie este capabil sa transfere date. Clasificarea UHS nu afecteaza viteza de memorie a cardului, insa producatorul rar va face un card UHS-I ce nu este capabil sa citeasca sau sa scrie mai repede decat un card non-UHS.

Cardurile SD non-UHS vin cu maxim 25 MB/s, insa cardurile UHS pot lucra mult mai rapid. In prezent, sunt doua clasificari UHS: carsurile UHS-I, care ofera o viteza maxima (cel putin teoretic) de 104 MB/s si cardurile UHS-II ce permit viteze de transfer de pana la 312 MB/s.

In plus, cardurile UHS-II vin cu un al doilea rand de contacte electronice pentru a ajuta la sporirea vitezei. Dar daca cititorul de card sau camera nu au la randul lor acest al doilea rand de contacte, atunci viteza de transfer va fi asemanatoare cu cea a cardurilor UHS-I.

Avand in vedere ca producatorii mentioneaza de obicei numai viteza de citire si scriere pentru modulele de burst in loc de viteza sustinuta, poate fi dificil de ales un card care nu este destinat fotografiilor in rafala. Multe dintre camerele noi, cu capabilitati 4K, scriu la bit rate-uri ridicate, iar daca intentionezi sa inregistrezi continut video pentru mai mult de cateva secunde, vitezele maxime nesustenabile nu prea ajuta.

De asemenea, pot exista diferente imense intre vitezele maxime si cele sustinute, de la un card la altul, astfel incat nu poate fi folosit un simplu raport pentru a determina viteza medie de scriere de care este capabila un card. Pentru asta, trebuie sa ne uitam la clasificarea vitezei. Clasa de viteza inseamna ca un tip de card a fost verificat si nu scrie niciodata mai lent decat normele permit in respectiva clasa. Unele carduri ar putea scrie mai repede, din moment ce cea mai rapida clasificare este momentan 90 MB/s, insa poti sa te bazezi pe clasa specificata pentru a stii ca nu va scrie niciodata mai incet.

Printre cele mai raspandite clase folosite in cazul cardurilor SD actuale se numara V90 (minim 90 MB/s viteza de scriere), V30 (minim 30 MB/s), U3 (minim 30 MB/s), V10 (minim 10 MB/s), U1 (minim 10 MB/s), Class 10 (minim 10 MB/s), V6 (minim 6 MB/s), Class 6 (minim 6 MB/s) si Class 4 (minim 4 MB/s).

Prin urmare, cele mai rapide carduri SD disponibile in acest moment sunt cele UHS-II cu V90 clasificare.

Cele mai rapide carduri microSD

Cardurile microSD sunt, in principiu, exact ceea ce sugereaza si numele: carduri SD in miniatura. In plus, au aceleasi clasificari UHS si clase de viteza. Prin urmare, raspunsul aici ar trebui sa fie simplu si la obiect: cele mai rapide carduri microSD ar trebui sa fie UHS-II V90. Insa ele nu exista, deoarece cardurile microSD tind sa fie mai lente decat cele normale, asa ca momentan varfurile de gama se opresc la UHS-II V60.

Totusi, cardurile microSD UHS-II sunt relativ noi pe piata iar multe dintre dispozitivele compatibile microSD nu au capabilitati UHS-II, ceea ce inseamna ca utilizatorul nu beneficiaza de fapt de vitezele promise. In aceste cazuri, mai bine sunt luate in considerare din start cardurile UHS-I U3.

Cardurile CompactFlash

Acest tip de carduri erau candva considerate variantele mai rapide si mai profesionale ale cardurilor SD, insa nu mai este cazul. Acum cativa ani Asociatia CompactFlash a anuntat ca nu se va mai aduce niciun update formatului, pastrand performantele cardurilor la nivelele de la momentul respectiv. Prin urmare, in prezent cardurile CompactFlash beneficiaza de viteze cam la jumatate fata de cele mai rapide carduri SD. Interfata UDMA 7 ofera vitezele maxime de transfer, de 167 MB/s.

Cardurile XQD

Acestea sunt motivul pentru care cardurile CompactFlash nu mai primesc niciun update, cardurile XQD fiind inlocuitorul oficial. Tehnologia XQD are la baza standardul PCIe (cu o viteza de bus de 8 Gb/s), oferind viteze maxime de transfer mult mai ridicate decat CompactFlash. Si, in plus, sunt mult mai mici si mai solid construite decat cardurile SD.

In prezent sunt disponibile doua versiuni de carduri XQD: Versiunea 1.0, ce permite viteze maxime de transfer de 500 MB/s si Versiunea 2.0 ce ofera viteze maxime de 1000 MB/s. Desi au limitarile lor, ambele versiuni ofera viteze posibile mai mari decat cele mai rapide carduri CF sau SD din acest moment.

Cardurile CFast 2.0

Chiar daca la randul lor cardurile CFast arata aproape la fel ca cele CompactFlash, au la baza standarde complet diferite si nu vor functiona cu dispozitivele compatibile CompactFlash. Cardurile CFast utilizeaza conectori SATA pentru a crea o interfata cu PC-urile si camerele, iar noile carduri CFast 2.0 folosesc SATA III, ceea ce inseamna ca permit acelasi viteze maxime de transfer de 6 Gb/s (750 MB/s) ca si drive-urile SATA III. In timp ce interfata nu este chiar la fel de rapida ca in cazul XQD 2.0, oricum inca nu sunt carduri in niciunul dintre cele doua formate care sa se apropie de viteza maxima posibila.

Cardurile CFast sunt disponibile in capacitati cuprinse intre 64GB si 256GB, toate beneficiind de viteze ridicate de scriere si citire, cu cea mai mare viteza de citire fiind de 560 MB/s iar viteza maxima de scriere de 495 MB/s.

Tehnologia de stocare a datelor este intr-o schimbare rapida pe masura ce producatorii cresc permanent vitezele si capacitatile diferitelor formate. Iar trendul va continua avand in vedere ca dezvoltatorii de camere video, la randul lor, ofera rezolutii din ce in ce mai mari.

Viziteaza magazinul nostru online pentru a alege cardul care ti se potriveste – o-video.ro – sau contacteaza echipa noastra daca iti doresti ceva ce inca nu avem online!